Formålet med VAXFISK er at effektivisere forebyggelsen af bakterielle infektioner hos fisk, som opdrættes i akvakultur.
Overordnet formål
VAXFISK-projektet vil målrette vacciner og vaccinationsstrategier til danske forhold, så forbruget af antibiotika pr. kg produceret fisk nedsættes, samtidig med at produktionens bæredygtighed i forhold til såvel dækningsbidrag som miljøbelastning forbedres.
I dag anvendes udenlandske vacciner, som ikke er tilpasset danske forhold og ikke har den ønskede effekt. Projektet vil derfor afprøve nye vacciner baseret på danske bakteriestammer og optimere de nuværende vaccinationsstrategier.
Én vaccine mod tre sygdomme
VAXFISK vil arbejde med vaccine mod følgende almindelige sygdomme hos opdrætsfisk:
- Rødmundsyge (forårsaget af bakterien Yersinia ruckeri)
- Vibriose (forårsaget af bakterien Vibrio anguillarum)
- Furunkulose (forårsaget af bakterien Aeromonas salmonicida).
Til fisk, som opdrættes videre til havbrug, bruges især stikvaccination. Her vil projektet fokusere på at afprøve og dokumentere effekten af en vaccine, som kan beskytte fiskene mod både rødmundsyge, vibriose og furunkulose i modsætning til den nuværende kommercielle vaccine, som udover at være baseret på udenlandske bakteriestammer, kun kan beskytte mod furunkulose og vibriose.
Løbende opdatering af vaccinen
Udover at udvælge de mest aktuelle danske bakteriestammer vil behovet for løbende opdatering af vaccinerne i forhold til variation blandt bakterierne – som det kendes fra influenzavacciner til mennesker – blive klarlagt. Det gælder specielt for vaccinen til dypvaccination mod rødmundssyge, som anvendes til små fisk (yngel).
Vaccine med færre bivirkninger
Vacciner til injektion består traditionelt af en vand i olie-emulsion. Den nuværende kommercielle vaccine indeholder mineralsk olie, hvilket kan give væsentlige uønskede bivirkninger i form af betændelsesreaktioner i bughulen og autoimmune reaktioner. Derfor vil VAXFISK forsøge at erstatte den mineralske olie med en vegetabilsk olie, som i indledende undersøgelser har vist sig at være langt mindre aggressiv. Dette forventes at forbedre såvel dyrevelfærd som kvaliteten af det færdige produkt.
Smittefrit miljø før vaccination
Under de nuværende produktionsbetingelser vil fiskene ofte have haft infektioner med flere forskellige almindeligt forekommende sygdomsfremkaldende organismer, inden de stikvaccineres. Det kan påvirke deres evne til at reagere effektivt på vaccinen. VAXFISK vil derfor udvikle og afprøve en SPF-vaccinationsstrategi, hvor fiskene holdes under smittefri betingelser, indtil de er blevet vaccineret. SPF står for Specific Pathogen-Free.
Vaccinens effekt under produktionsforhold
VAXFISK har både indledende laboratorieforsøg og forsøg under feltforhold, og projektet har fokus på at udvikle og dokumentere effekten af vaccinen under produktionsforhold, så erhvervet vil kunne implementere resultaterne løbende under og i forlængelse af projektet.
Projektets anvendelsesorienterede forskningsaktiviteter vil levere den nødvendige information om de beskyttende immunmekanismer og de sygdomfremkaldende bakterier, som er nødvendige for en længerevarende effekt af projektets resultater.
Fokus på centrale led i værdikæden
VAXFISK har både fokus på selve vaccinens evne til at beskytte fiskene mod sygdom og reduktion af antibiotikaforbrug, foderets betydning, fiskenes velfærd og kvalitativt/kvantitativt udbytte ved slagtning. Projektet adresserer dermed en række centrale led i værdikæden fra de anvendte råvarer til det færdige produkt i produktionen.