Vaccinens effekt testes under produktionsforhold. Foto: Niels Lorenzen.

Baggrund for VAXFISK

De eksisterende vacciner mod bakterielle sygdomme hos fisk i akvakultur er ikke tilpasset danske forhold og har derfor ikke altid den ønskede effekt.

Produktion af fisk i akvakultur er i vækst

Produktion af fisk i akvakultur er en hurtigt voksende industri på globalt plan og afløser i stigende omfang de faldende vilde fiskebestande som kilde til sunde animalske fødevarer.

Danmark er foregangsland indenfor opdræt af regnbueørreder. Produktionen består typisk af ørreder i portionsstørrelse på 300-500 gram, som produceres i ferskvandsdambrug, og af ørreder på 3-5 kg, som produceres i havbrug. Regnbueørreder trives godt i akvakulturanlæg under danske klimaforhold, og med implementering af nye teknologier er der et stort potentiale for at udvide produktionen, uden at det medfører en øget miljøbelastning.

Sygdom øger forbruget af antibiotika og giver produktionstab

Smitsomme sygdomme udgør imidlertid en risikofaktor, som kan medføre store produktionstab.

For at forebygge bakterielle infektioner vaccineres fiskene, men der er alligevel behov for at behandle fiskene med antibiotika. Det udgør en udfordring for danske dam- og havbrugere, dels fordi dødelighed og nedsat tilvækst under sygdom og behandling forringer rentabiliteten af produktionen, dels fordi brugen af antibiotika i primærproduktionen ønskes reduceret mest muligt for at modvirke udvikling af resistente bakterier i miljøet.

I ferskvandsdambrug er sygdomsproblemer primært koblet til følgende sygdomme:

  • rødmundsyge (forårsaget af bakterien Yersinia ruckeri)
  • vibriose (forårsaget af bakterien Vibrio anguillarum)
  • furunkulose (forårsaget af bakterien Aeromonas salmonicida).

I havbrug er sygdomsproblemer primært koblet til følgende sygdomme:

  • furunkulose (forårsaget af bakterien Aeromonas salmonicida)
  • vibriose (forårsaget af bakterien Vibrio anguillarum).

Udenlandske vacciner har ikke den ønskede effekt

For alle de nævnte sygdomme findes der udenlandske vacciner. Disse vacciner er imidlertid ikke altid effektive under danske forhold. Eksperimentelle studier peger på, at både vacciner og vaccinationsstrategier nøje skal tilpasses danske opdrætsbetingelser for at have den ønskede effekt.

VAXFISK-projektet arbejder derfor på at målrette vacciner og vaccinationsstrategier til danske forhold, så forbruget af antibiotika nedsættes, samtidig med at produktionens bæredygtighed i forhold til såvel dækningsbidrag som miljøbelastning forbedres.

 

 

https://www.vaxfisk.dk/baggrund
12 DECEMBER 2024